Izmena jeni v islame

Izmena jeni v islame

Keto fjale ia tha Pejgamberi a.s. Hudhejfes kur e takoi per here te pare ne Meke. Ndersa per mundesine e tij qe te zgjedhe, se a do te shkoje me grupin e muhaxhireve apo te ensareve, eshte thurur nje tregim mjaft interesant.

El?Jemani, babai i Hudhejfes, ishte mekas nga fisi Beni Abs, por u gjaksua me nje familje dhe u detyrua qe ta leshoje Meken dhe te shperngulet per ne Jethrib (Medinen e ardhshme).

Aty u miqesua me familjen e Beni Abdel Eshheliut dhe u martua me nje vajze te tyre, e cila i lindi nje djale, te cilin e quajti: Hudhejfe.

Pasi kaloi nje kohe, u hoqen ndalesat per kthyerjen e Jema­nit ne Meke. Ai filloi te levizte shpesh ndermjet Mekes dhe Medi­nes. Megjithate, kohen me te madhe e kalonte ne Jethrib (Medine).

Kur shkelqeu drita e Islamit ne Siujdhesen Arabe, Jemani, babai i Hudhejfes, ishte njeri prej atyre te dhjeteve nga delegacioni i Beni Absit, te cilet erdhen te Pejgamberi a.s. dhe e shpallen Islamin e ty­re para tij.

Per kete arsye Hudhejfeja konsiderohej me prejardhje mekase, i rritur ne Medine. Hudhejfeja u rrit ne familje islame, i edukuar nen kujdesin dhe ngrohtesine e gjirit prind-eror, te cilet nder te paret perqafuan fene e Allahut xh.sh. Hudhejfeja e perqafoi Islamin para se ta shohe Pejgamberin a.s.

Udhetoi enkas per ne Meke vetem qe ta shohe Resulullahun dhe, kur e pa, pa nje pa dy e pyeti: – A jam une prej muhaxhireve apo prej ensareve, o i Derguar i Allahut?

– Zgjidhe cilen e ke me te dashur ne shpirt, ne dac behu prej muha­xhireve ne dac prej ensareve”, i tha Pejgamberi a.s.

? Prej ensareve, prej ensareve, o i Derguar i Allahut, iu pergjigj Hudhejfeja.

Per mosshkuarjen dhe mospjesemarrjen ne kete lufte le te na rrefeje vete Hudhejfeja, kur thote:

? Ajo qe me pengoi te jem i pranishem ne Beder eshte se une dhe babai im ishim jashte Medines.

? Per ku jeni nisur?

? Ne Medine, iu pergjigjem ne.

? Nuk ju besojme dot, – thane ata, – sepse ju deshironi t’i bash­kangji­te­ni Muhammedit!

? “Nuk duam te shkojme askund pervec Medines, – iu thame prape ne. Por ata refuzuan te na leshojne derisa moren premtimin prej nesh se nuk do t’i ndihmojme Muhammedit a.s. kunder tyre e as nuk do te luftojme ne radhet e tij.

Vetem pas ketij premtimi na liruan qe te shkojme ne shtepi, rrefen Hudhejfeja.

Kur arritem ne Medine, shkuam te Resulullahu dhe i treguam per ngjarjen dhe per besen e dhene kurejshiteve, pastaj e pyetem se cka te bejme? Si te veprojme?!

? T’i mbajme premtimet me ta, duke kerkuar prej Allahut ndihme kunder tyre, ? na tha Resulullahu s.a.v.s.

Ne diten e luftes se Uhudit Pejgamberi a.s. vendosi Jemanin dhe Thabit bin Vakshiun ne vendstrehimore se bashku me grate dhe femijet, sepse qe te dy ishin pleq te vjeter e te moshuar.

Kur u ndez lufta me tere ashpersine e saj, Jemani i tha shokut te vet:

– A thua, cfare po presim ne?! Per Zotin, nuk na ka mbetur nga jeta ne kete bote asgje me teper sesa nje grimce e vogel. Ne jemi plakur e rrezbitur dhe sot apo neser mund te vdesim, prandaj perse te mos i marrim shpatat tona e t’i bashkangjitemi te Derguarit a.s. Mos ndoshta Allahu xh.sh. na nderon me graden e shehidit.

Pas ketyre fjaleve, moren shpatat dhe u futen ne zemer te luf­tes. Gjersa Allahu e fisnikeroi Thabit bin Vakshiun me graden e desh­morit nga duart e idhujtareve, Jemanin, babain e Hudhejfes, e go­diten dhe e plagosen shpatat e muslimaneve duke mos e njohur.

Kur e pa kete skene, Hudhejfeja filloi te therrase me ze te larte: – Ai eshte babai im! Ai eshte babai im. por askush nuk mundi ta degjoje nga zhurma e luftes qe po zhvillohej dhe plaku ra i vdekur ne toke nga shpatat e muslimaneve.

Hudhejfeja nuk tha me asgje, pervec: “Allahu ua falte. Ai eshte Falesi dhe Meshiruesi me i madh!”

Pejgamberi a.s. deshi qe t’ia kompensoje Hudhejfes gjakun e babait, por Hudhejfeja nuk pranoi dhe tha: – Ai kerkoi qe te binte desh­mor dhe ate e arriti. O Zot, deshmo se une ua fala gjakun e tij muslimaneve.

Per kete durim dhe qendrim stoik te tij, Hudhejfeja u ngrit lart ne piedestal dhe ne autoritet te Pejgamberi a.s.

Muhammedi a.s. i sprovoi aftesite dhe zotesite e Hudhejfes ne tri gjera:

? mendjeprehtesine e rralle ne zgjidhjen e shpejte te problemeve (rasteve te veshtira e te nderlikuara),

? te kuptuarit e menjehershem te ceshtjeve, dhe

? mbajtjen e sekreteve “ne shtate dryna” pa ia zbuluar askujt.

Muhammedi a.s. te vetmit shok qe ia besoi nje sekret tejet te fshehte ? “emrat e munafikeve” ? ishte Hudhejfeja. Ate e porositi qe t’i percjelle levizjet dhe aktivitetet e tyre, ne menyre qe muslimanet te kene kohe dhe hapesire te mjaftueshme per manovrim e mbrojtje nga rreziku i tyre per fene islame dhe per muslimanet.

Nga ky cast, Hudhejfes i dhane ofiqin ? “Njeriu besnik i sekreteve te Muhammedit a.s.”

Kete prirje te tij Pejgamberi a.s. e perdori ne kulmin e tendosjes gjate luftes se “Hendekut”, kur muslimanet ishin te rrethuar nga armiqte e tyre nga te gjitha anet. Nga ky rre­thim, qe zgjati shume, muslimanet u sprovuan me veshtiresite me te medha qe mund te perjetohen ne kete jete.

Mirepo, ne anen tjeter, as kurejshitet e as aleatet e tyre nuk ishin ne gjendje aspak me te mire ne keto caste vendimtare. Allahu xh.sh. derdhi mbi ta hidherimin e Tij, ua dobesoi fuqine dhe ua lu­ha­ti vendosmerine. Ua dergoi nje furtune te madhe qe ua shkaterroi tendat, ua fiku zjarret dhe ua verboi e nxiu syte me rere dhe pluhur.

Mu ne keto caste vendimtare, Pejgamberi a.s. pati nevoje per pervojen dhe aftesite e Hudhejfes dhe vendosi qe nen hijen e erret te nates ta dergoje ate mu ne zemer te ushtrise armike, qe t’i sjelle lajmet e tyre, para se ata te marrin vendim per sulm.

Tani t’ia leme fjalen vete Hudhejfes qe te na rrefeje per “Aventuren e tij te vdekjes”.

Ishim te rrethuar nga te gjitha anet. Ne anen e eperme gjendej Ebu Sufjani me idhujtaret e Mekes, kurse ne anen e poshtme kishim fisin e hebrenjve Beni Kurejdha, nga te cilet kishim frike per sigurine e familjeve tona.

Munafiket filluan te kerkojne leje nga Pejgamberi a.s. duke the­ne: “Shtepite tona i kemi te pambrojtura nga armiku,” -kurse ne realitet ato nuk ishin te pambrojtura. Secilin qe kerkoi leje te shko­je, Pejgamberi a.s. e la te lire, derisa mbeten afro treqind veta.

Pas kesaj, Pejgamberi a.s. filloi te ece ne mesin e radheve tona duke na shikuar nje nga nje, derisa arriti tek une. Une s’kisha asgje mbi trup qe te me mbronte nga te ftohtit, pervec nje copez petke te gruas sime, qe nuk m’i mbulonte as gjunjte.

U afrua prane meje derisa isha i shtrire ne toke dhe pyeti:

? Jam Hudhejfeja ? iu pergjigja.

? Hudhejfeja. ? u cudit Resulullahu.

? Po, o i Derguar i Allahut ? i thashe dhe u mblodha pak, ngase nuk mund te ngritesha ne kembe prej urise dhe te ftohtit te madh qe ndieja.

? Dicka atje poshte po ndodh me ta (armiqte). Pervidhu disi fshehtaz te ta dhe na i sill lajmet e tyre! ? me tha i Derguari a.s.

U nisa drejt tyre duke u dridhur pak nga te frika e pak nga te ftohtit. Duke care erresiren degjova Pejgamberin a.s. duke u lutur per mua: “O Allah i Plotfuqishem, ruaje Hudhejfen nga para dhe nga prapa, nga e djathta dhe nga e majta, nga lart dhe nga poshte.”

Per Zotin, ende pa e kryer mire lutjen e tij Pejgamberi a.s., Allahu xh.sh. ma largoi tere friken qe me kishte pushtuar dhe tere te ftohtit qe me kishte kapluar.

Kur u largova pak, Pejgamberi a.s. me thirri me ze dhe me tha:

? O Hudhejfe! Mos ndermerr asgje me koken tende derisa te kthehesh!

? Mos u merakos, o i Derguar i Allahut ? i thashe.

. Vazhdova te pervidhem neper erresire derisa hyra ne mesin e ushtrise armike dhe u shtira sikur isha njeri prej tyre.

Nuk vonoi shume dhe Ebu Sufjani u ngrit qe t’iu flase atyre dhe tha: ? O paria e kurejshiteve! Do t’ua them juve ca fjale, por kam frike se mos keto fjale do t’i arrijne Muhammedit. Le te shikoje secili prej jush bashkeulesin e vet qe te jeni te sigurte se s’ka prej tyre ne mesin tone.

Atehere, une reagova me shpejtesi, duke e kapur perdore ate qe ishte ulur prane meje dhe e pyeta: – Kush je ti? – Filani, i biri i filanit ? ma ktheu ai.

Pastaj Ebu Sufjani vazhdoi e tha:

? O paria e kurejshiteve! Nuk i kemi punet mire. Kafshet na kane ngordhur, hebrenjte e fisit Benu Kurejdha na e kane kthyer shpinen, era e forte na shkaterroi ashtu sic po e shihni edhe ju, pran­daj ngrihuni te ikim prej ketu, sepse une do te terhiqem i pari. Pas ketyre fjaleve, Ebu Sufjani hipi mbi devene e tij, ia zgjidhi freret dhe e goditi me qellim qe te ngrihet.

Po te mos me kishte urdheruar i Derguari i Allahut qe te mos nder­marr asgje, ne ate cast do ta vrisja Ebu Sufjanin me shigjeten time.

Atehere u ktheva te Pejgamberi a.s. dhe e gjeta duke u falur. Pa­si perfundoi namazin, u ula prane Resulullahut dhe ia tre­gova lajmet e kurejshiteve. U gezua aq shume, saqe u ngrit ne kem­be duke e falenderuar dhe lartesuar Allahun xh.sh. per ndihmen e Tij.

Prijesit (halifet) e muslimaneve shpeshhere konsultohe-shin me te lidhur me ceshtjet e hipokriteve, saqe Omeri r.a. kur vdiste di­kush prej muslimaneve pyeste: – A ka ardhur Hudhejfeja t’ia fale na­ma­zin e xhenazes? Nese i thonin po, atehere ia falte edhe ai, e nese i thonin jo, atehere dyshonte dhe nuk dilte t’ia falte namazin atij te vdekuri.

Njehere Omeri r.a. e pyeti: – A eshte ne mesin e punetoreve te mi dikush prej munafikeve?!

? Po, eshte nje, – i tha Hudhejfeja.

? Atehere, me trego ? e luti Omeri r.a.

? Jo, nuk mund ta bej kete, – ia ktheu Hudhejfeja.

Mirepo, thote Hudhejfeja, – sikur dikush ta kishte inspiruar Ome­rin per ate munafik, ai menjehere e gjeti dhe e perzuri.

Perkunder te gjitha ketyre, Hudhejfe ibnul Jemani kishte frike te madhe per vetveten nga denimi i Allahut xh.sh.

Kur e rendoi semundja e vdekjes, disa shoke i erdhen ne vizite ne mes te nates:

? Cfare kohe eshte tani? ? i pyeti ata.

? Jemi afer mengjesit ? iu pergjigjen.

Atehere, Hudhejfeja u lut dhe tha: ? Kerkoj mbrojtjen e Alla­hut nga mengjesi qe me shpie ne zjarr (xhehenem), kerkoj mbroj­tjen e Allahut nga mengjesi qe me shpie ne zjarr (xhehenem)!

Pastaj tha: ? A e sollet qefinin?

? Po ? i thane ata.

? Mos e teproni me qefin ? u tha ai, – se nese kam ndonj miresi tek Allahu, e nderrroj ate me ndonje me te mire, e nese eshte e kunderta, atehere do te mbese edhe pa te, dhe vazhdoi: – O Zot! Ti e di se me shume e kam dashur varferine se pasurine, modestine se krenarine dhe vdekjen me shume se jeten.

. Dhe duke leshuar frymet e fundit te jetes tha:

“I dashuri shkon tek i dashuri (tek ai qe eshte permalluar per ta pare e takuar). Do te shpetoje ai qe pendohet.”

? Allahu e meshirofte Hudhejfe ibnul Jemanin!

? Ishte vertet shembull dhe ideal i larte per brezat qe do te vijne!

Измена жены в исламе

Измена жены в исламе рассматривается, как самый страшный смертный грех, расплата за который наступает немедленно.

Измена жены в исламе встречается редко. В некоторых мусульманских странах за столь ужасное преступление на протяжении веков предусматривалась высшая мера наказания – смертная казнь, либо публичное избиение, нанесение тяжелых травм и увечий.

У современных мусульманок желание изменять своим мужьям возникает нечасто. Религиозные и психологические вопросы являются одними из наиболее сложных в человеческом социуме. Поэтому это тема не для отдельной статьи.

Если вина прелюбодейки доказана, она подвергается наказанию – избиению плетьми. Если же показания свидетелей расходятся, они и сами могут быть подвергнуты ударам плетью за лжесвидетельство, оскорбление женщины и чести семьи.

Мусульмане берегут честь женщины, поскольку все пророки и сам Мухаммед вышли из чрева женщины. Вот как, согласно Корану, складывались события перед рождение Христа. Деве Марии явился ангел, который сообщил ей благую весть.

47. Она сказала: «О Господь мой!

Как явится ко мне сие дитя,

Когда ко мне не прикасался ни один

И Он сказал: «Господь творит, что пожелает».

Мусульманские законы: измена жены в исламе

Мусульманство – одна из наиболее распространенных религий в мире. Однако, что любопытно, не только иудеи, индуисты и христиане мало знают об основных положениях Корана, практика показывает, что и сами мусульмане часто бывают не осведомлены должным образом о своей же религии. Это порождает огромное количество предрассудков и стереотипов, затрагивающих отношения между мужем и женой в мусульманской семье. Например, интересный вопрос о таком понятии, как измена жены в исламе.

Основные понятия у мусульман

Очень важно знать для любого человека, изучающего ислам, что такое «макрух», «халял» и «харам». Макрух- это незапрещенное действие или поведение, но не желательное, нерекомендованное. Халял – это то, что разрешено и по закону, и по вере. А вот харам – это полный запрет и религией, и законом на определенные действия, например, такие как измена жены в исламе. За такое женщину ожидает страшная кара после смерти, а еще при жизни ее могут наказать по законам шариата.

Строгого запрета на расторжение брака нет, однако четко расписано то, что позволено мужу и что ему запрещается по отношению к жене. Такие ситуации, как жестокость мужчины по отношению к женщине, могут способствовать быстрому расторжению брака по первому же требованию супруги. С другой стороны, измена жены в исламе также дает право мужу расторгнуть брак по собственному желанию без согласия женщины.

Жестокость в мусульманской религии

Далекие от этого вероисповедания люди часто считают, что отношения к женщинам в данной религии очень строгое и даже жестокое. Можно встретить мнение, что девушка якобы находится в неком рабстве сначала у братьев и отца, а потом и у мужа. Но все это совсем не так, как кажется. Естественно, измена жены в исламе будет караться по всей строгости закона. Однако обязанности мужа по отношению к супруге очень широки.

Дома женщина не обязана пребывать в парандже и чадре. Более того, ее супруг просто обязан покупать ей самую лучшую одежду, белье и украшения. Но прятать свою сексуальность и красоту супруга должна на людях. В домашних условиях мужу позволено лицезреть ее во всей красоте.

На эту тему идет много споров среди мусульман, религиоведов и толкователей Корана. Однако в последние годы в этом вопросе пришли к консенсусу. Считается, что муж должен в какой-то мере воспитывать жену, но применять даже легкое рукоприкладство не имеет право. Хотя есть и исключения, например, измена жены в исламе. С другой стороны, в обязанности мужа входит сбережение семьи от сплетен, а супруги – от наветов. Супруг должен воспитывать в своей второй половинке уважение к себе и к старшим.

В случае возникновения конфликтов мужу полагается просто замолчать. Жена же обязана остыть и потом извиниться. Естественно, такие проблемы, как измена в исламе, могут быть решены как в пределах одной семьи, так и вынесены уже за ее пределы и отданы на суд мусульманского правосудия. Очень большое внимание уделяется обоюдным молитвам Аллаху. Муж молится за свою семью и супругу, а жена – за мужа. Особенно остро этот вопрос стоит как раз во время ссор.

Почтение, оказанное женщине в исламе

одна особь написала комментарий

скажи мне с какого сайта ты скопировал их? дай ссылку на сайт

которой женщины занимают подчиненное положение и подвергаются постоянному

угнетению и притеснению. В Европе трудно найти страну, где даже в XVIII-Х1Х

веках избиение жены мужем считалось бы нормальным явлением и сами женщины

видели бы в этом доказательство супружеской любви. В России же это

подтверждается не только свидетельствами иностранцев, но и исследованиями

В то же время русские женщины всегда играли заметную роль не только в

семейной, но и в политической и культурной жизни Древней Руси. Достаточно

вспомнить великую княгиню Ольгу, дочерей Ярослава Мудрого , одна из которых –

– Анна прославилась в качестве французской королевы, жену Василия I, великую

княгиню Московскую Софью Витовтовну , новгородскую посадницу Марфу Борецкую ,

возглавившую борьбу Новгорода против Москвы, царевну Софью, целую череду

императриц XVIII века, княгиню Дашкову и других. В русских сказках

присутствуют не только образы воинственных амазонок, но и беспрецедентный, по

европейским стандартам, образ Василисы Премудрой. Европейских

путешественников и дипломатов XVIII – начала Х1Х в. удивляла высокая степень

самостоятельности русских женщин, то, что они имели право владеть

собственностью, распоряжаться имениями и т.д. Французский дипломат Шарль-

Франсуа Филибер Массон считает такую “гинекократию” противоестественной,

русские женщины напоминают ему амазонок, социальная активность которых,

включая любовные отношения, кажется ему вызывающей.

Женщины редко упоминаются в летописных источниках. Например, в “Повести

временных лет” сообщений, связанных с представительницами прекрасного пола, в

пять раз меньше, чем “мужских”. Женщины рассматриваются летописцем

преимущественно как предикат мужчины (впрочем, как и дети). Именно поэтому на

Руси до замужества девицу часто называли по отцу, но не в виде отчества, а в

притяжательной форме: Володимеряя, а после вступления в брак – по мужу (в

такой же, как и в первом случае посессивной, владельческой форме; ср. оборот:

мужняя жена, т.е. принадлежащая мужу).

Едва ли не единственным исключением из правила стало упоминание жены князя

Игоря Новгород-Северского в “Слове о полку Игореве” – Ярославна. Кстати, это

послужило А.А. Зимину одним из аргументов для обоснования поздней датировки

“Слова”. Весьма красноречиво говорит о положении женщины в семье цитата из

“мирских притч”, приведенная Даниилом Заточником (XII в.):

“Ни птица во птицах сычь; ни в зверез зверь еж; ни рыба в рыбах рак; ни скот

в скотех коза; ни холоп в холопех, хто у холопа работает; ни муж в мужех, кто

Деспотические порядки, получившие широкое распространение в древнерусском

обществе, не обошли стороной и семью. Глава семейства, муж, был холопом по

отношению к государю, но государем в собственном доме. Все домочадцы, не

говоря уже о слугах и холопах в прямом смысле слова, находились в его полном

подчинении. Прежде всего это относилось к женской половине дома. Считается,

что в древней Руси до замужества девушка из родовитой семьи, как правило, не

имела права выходить за пределы родительской усадьбы. Мужа ей подыскивали

родители, и до свадьбы она его обычно не видела.

случае его малолетства – такое случалось часто) и тесть. Выходить за пределы

нового дома, не исключая посещения церкви, женщина могла лишь с разрешения

мужа. Только под его контролем и с его разрешения она могла с кем-либо

знакомиться, вести разговоры с посторонними, причем содержание этих

разговоров также контролировалось. Даже у себя дома женщина не имела права

тайно от мужа есть или пить, дарить кому бы то ни было подарки либо получать

В российских крестьянских семьях доля женского труда всегда была необычайно

велика. Часто женщине приходилось браться даже за соху. При этом особенно

широко использовался труд невесток, чье положение в семье было особенно

В обязанности супруга и отца входило “поучение” домашних, состоявшее в

систематических побоях, которым должны были подвергаться дети и жена.

Считалось, что человек, не бьющий жену, “дом свой не строит” и “о своей душе

не радеет”, и будет “погублен” и “в сем веке и в будущем”. Лишь в XVI в.

общество попыталось как-то защитить женщину, ограничить произвол мужа. Так,

“Домострой” советовал бить жену “не перед людьми, наедине поучить” и “никако

же не гневатися” при этом. Рекомендовалось “по всяку вину” (из-за мелочей)

“ни по виденью не бите, ни под сердце кулаком, ни пинком, ни посохом не

колотить, никаким железным или деревяным не бить”.

Такие “ограничения” приходилось вводить хотя бы в рекомендательном порядке,

поскольку в обыденной жизни, видимо, мужья не особенно стеснялись в средствах

при “объяснении” с женами. Недаром тут же пояснялось, что у тех, кто “с сердца

или с кручины так бьет, много притчи от того бывают: слепота и глухота, и руку

и ногу вывихнут и перст, и главоболие, и зубная болезнь, а у беременных жен

(значит били и их!) и детем поврежение бывает в утробе”.

Вот почему давался совет избивать жену не за каждую, а лишь за серьезную

провинность, и не чем и как попало, а “соймя рубашка, плеткою вежливенько

(бережно!) побить, за руки держа”.

В то же время следует отметить, что в домонгольской Руси женщина обладала

целым рядом прав. Она могла стать наследницей имущества отца (до выхода

замуж). Самые высокие штрафы платились виновными в “пошибании”

(изнасиловании) и оскорблении женщин “срамными словами”. Рабыня, жившая с

господином, как жена, становилась свободной после смерти господина.

подобных правовых норм в древнерусском законодательстве свидетельствовало о

широкой распространенности подобных случаев. Существование у влиятельных лиц

целых гаремов фиксируется не только в дохристианской Руси (например, у

Владимира Святославича), но и в гораздо более позднее время. Так, по

свидетельству одного англичанина, кто-то из приближенных царя Алексея

Михайловича отравил свою жену, поскольку она высказывала недовольство по

поводу того, что ее супруг содержит дома множество любовниц. Вместе с тем в

некоторых случаях женщина, видимо, и сама могла стать настоящим деспотом в

семье. Трудно, конечно, сказать, что повлияло на взгляды авторов и редакторов

популярных в Древней Руси “Моления” и “Слова”, приписываемых некоему Даниилу

Заточнику, – детские впечатления об отношениях между отцом и матерью либо

собственный горький семейный опыт, однако в этих произведениях женщина вовсе

не выглядит столь беззащитной и неполноправной, как может представиться из

вышеизложенного. Послушаем, что говорит Даниил.

“Или речеши, княже: женися у богатого тестя; ту пеи, и ту яжь. Лутче бо ми

трясцею болети; трясца бо, потрясчи, отпустит, а зла жена и до смерти сушит.

Блуд во блудех, кто поимет злу жену прибытка деля или тестя деля богата. То

лучше бы ми вол видети в дому своем, нежели жену злообразну. Лучше бы ми

железо варити, нежели со злою женою быти. Жена бо злообразна подобна перечесу

(расчесанному месту): сюда свербит, сюда болит”.

Не правда ли, предпочтение (пусть и в шутку) самого тяжелого ремесла – варки

железа жизни со “злой” женой кое о чем говорит?

Однако настоящую свободу женщина обретала лишь после смерти мужа. Вдовы

пользовались большим уважением в обществе. Кроме того, они становились

полноправными хозяйками в доме. Фактически, с момента смерти супруга к ним

переходила роль главы семейства.

Вообще же, на жене лежала вся ответственность за ведение домашнего хозяйства,

за воспитание детей младшего возраста. Мальчиков – подростков передавали

потом на обучение и воспитание “дядькам” (в ранний период, действительно

дядькам по материнской линии – уям, считавшимся самыми близкими

родственниками-мужчинами, поскольку проблема установления отцовства, видимо,

Источники:
Izmena jeni v islame
Keto fjale ia tha Pejgamberi a.s. Hudhejfes kur e takoi per here te pare ne Meke. Ndersa per mundesine e tij qe te zgjedhe, se a do te shkoje me grupin e muhaxhireve apo te ensareve, eshte thurur
http://elkalem.ucoz.com/publ/histori_dhe_tregime_islame/histori_dhe_tregime_islame/hudhejfe_ibnul_jemani/24-1-0-524
Измена жены в исламе
Измена жены в исламе должна быть доказана.
http://www.sudba.info/izmena-zheny-v-islame/
Мусульманские законы: измена жены в исламе
Мусульманство – одна из наиболее распространенных религий в мире. Однако, что любопытно, не только иудеи, индуисты и христиане мало знают об основных положениях Корана, практика показывает, что и сами мусульмане часто бывают не осведомлены должным образом о своей же религии. Это порождает огромное количество предрассудков и стереотипов, затрагивающих отношения между мужем и женой в мусульманской семье. Например, интересный вопрос о таком понятии, как измена жены в исламе.
http://www.syl.ru/article/84772/musulmanskie-zakonyi-izmena-jenyi-v-islame
Почтение, оказанное женщине в исламе
одна особь написала комментарий скажи мне с какого сайта ты скопировал их? дай ссылку на сайт которой
http://www.blagovestnik.su/blogs/hristianstvo/pochtenie-okazannoe-zhenshine-v-islame-8.html

COMMENTS